Placinta cu dovleac
Toamna o asociez cu castane prajite, padure ruginie, frig afara, foc la gura sobei, povestile bunicilor, miros de dovleac copt, muraturi asortate, haine groase, etc. Si pentru ca am cumparat de la Arad o bucata mare de dovleac si nu puteam sa-l coc pe tot, am facut placinta dupa o reteta gasita acum cateva zile in ziarul „Afaceri de VJ” la rubrica „Din retetele bunicii”, cu mici modificari.
Ingrediente pentru foi: 400 g faina, 1 plic drojdie uscata, 2 oua, 100 g zahar, un varf de cutit de sare, cca 200 g smantana
Mod de preparare: se framanata ingredientele de mai sus cu smantana pana se obtine un aluat elastic. Se pune la crescut cca o jumatate de ora.
Ingrediente pentru umplutura: 1 kg de miez de dovleac dat pe razatoare, 250 gr zahar, 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare: se caleste miezul de dovleac pana se inmoaie. Se lasa sa se raceasca dupa care se amesteca cu zaharul si scortisoara.
Din aluat se intind doua foi. Se pune prima foaie in tava acoperita cu hartie de copt, se presara putin gris, se toarna dovleacul bine scurs, se presara gris in ploaie, se pune a doua foaie, se inteapa cu furculita, se unge cu ou batut si se coace la foc potrivit pana capata culoare aurie.
Se serveste calda sau rece, pudrata sau nu cu zahar farin.
Wow, ce bine arata !O declar regina placintelor cu dovleac !am furat o feliuta sa stii.Poop!
Comentariu de Postolache Violeta | noiembrie 3, 2010
Multumesc Vio, sa-ti fie de bine!
Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 3, 2010
Asadar …problema cea mai complicata a fost procurarea dovleacului 😉 Prima tura am facut dovleac copt…iar apoi …dintr-un „Hokaido” am facut in sfirsit si placinta…a iesit de vis…cu siguranta o voi face de cite ori imi va iesi dovleac in cale ;))
Multumesc mult pentru reteta…la fel de delicioasa ca TOATE retetele probate pina acum de pe minunata ta pagina!!
Comentariu de Andrea S. | noiembrie 20, 2010
@Andrea S-multumesc, esti o draguta ca intotdeauna. Chiar ma bucur ca va placut placinta cu dovleac.
Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 20, 2010
Ghiocel mi-a iesit dovleac in cale;)) Hurrraaaaa azi facem prajitura ta din nou!!!
Comentariu de AndreaS | august 31, 2011
Trimite si la mine cu prastia o bucata 🙂
Comentariu de ghiocel07 | august 31, 2011
Nu ai notat gramajul smantanii . Ar fi pacat sa nu o incerc si eu , arata bine . Felicitari.
Cristina.
Comentariu de iordache cristina | octombrie 25, 2016
@iordache cristina-cam 200 g smântână sau iaurt gras. Se pune treptat pentru ca aluatul să nu fie prea moale.
Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 14, 2016