Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Prajitura cu dovleac si mere

La sfarsit de an sotul mi-a adus un dovleac urias de la tara si pentru ca nu-i placea deloc la mine in bucaratie, l-am taiat bucatele. O parte am copt, o parte am pus la congelator si din o parte m-am gandit sa fac o prajitura inspirata din ceea ce am facut deja. Si cum nu am pastrat destul dovleac, l-am inmultit cu cateva mere, ca doar se „plac” intre ele. I-am adus cateva imbunatatiri si iata rezultatul.

Ingrediente pentru umplutura: 800 gr dovleac, 300 gr mere, 100 gr zahar, o mana de stafide, 2 linguri de rom, 1 lingura de ulei, 1 plic zahar vanilat, scortisoara

Ingrediente pentru blat: 250 gr margarina, 50 gr zahar, 2 oua, 1 plic amoniu pentru prajitura, 1 lingura otet sau lamaie, 100 ml apa, 500 g faina pentru aluat si cca 100 pentru framantat pe planseta

Mod de preparare umplutura: se curata dovleacul si merele, se taie bucatele, se mixeaza (am de cca 2 ani un robot mic si destul de ieftin care face minuni, printre altele ma scuteste de dat pe razatoare, face salata de vinete, toaca zarzavat, marunteste nucile….),

 .

se pun la calit intr-o lingura de ulei, se adauga zaharul, zaharul vanilat. Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda de cratita.

 .

Cand dovleacul devine moale se adauga o lingurita de scortisoara si stafidele inmuiate in rom. Se mai lasa putin pe foc dupa care se de-o parte cratita si se lasa umplutura sa se raceasca.

Mod de preparare aluat: Din ingredientele de mai sus, puse in ordinea scrisa se face un aluat elastic care se infasoara in folie de plastic si se tine la frigider 1-2 ore (este un aluat pe care-l folosesc si la placinta cu mar).

 .

Asamblare: aluatul se scoate din frigider si se imparte in doua. Se intinde o foaie direct pe hartia de copt care se pune in tava, se presara gris (ca sa absoarba sucul din dovleac) peste care se aseaza dovleacul calit si racit. Se presara inca putin gris. Deasupra se pune a doua foaie care se impunge cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se unge cu ou batut si lapte si se coace cca 40 -45 min in cuptorul preancalzit.

 .

Se coace la temperatura medie.

Rece se taie dupa preferinta si se pudreaza cu zahar.

Anunțuri

Ianuarie 12, 2012 - Posted by | Prajitura | ,

2 comentarii »

  1. Arata excelent! Nu am facut niciodata placinda de dovleac, dar am papat de cateva ori…

    Comentariu de Simona | Ianuarie 12, 2012

  2. Simona, sa incerci. Sigur o sa fie pe placul vostru.

    Comentariu de ghiocel07 | Ianuarie 13, 2012


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: