Paine de casa
De cand am primit masina de facut paine am folosit-o in fiecare iarna. Din pacate „procesul de fabricatie” dureaza mult si consumul de energie electrica este mare. Aseara am gasit un sait minunat pe care am citit printre altele o reteta de paine rapida pe care am pus-o in practica. Este simplu de facut si se coace in cuptor. Abia astept sa vad rezultatul.
Ingrediente:
400 gr faina, 225-250 gr apa, 4 linguri ulei, 7 gr drojdie uscata, 10 gr zahar, 8 gr sare
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un vas, adaugam drojdia in centrul fainii si le amestecam impreuna. Facem o gropita in mijloc si adaugam apa calduta, uleiul, sarea si zaharul si incepem sa framantam cca 10 minute, pana cand sunt incorporate toate ingredientele si aluatul devine elastic (eu am amestecat cu o lingura mare de lemn). Consistenta trebuie sa fie compacta. Se pune aluatul la crescut acoperit cu folie de alimente pentru 40 minute.
Dupa 40-45 minute se rastoarna aluatul pe masa, i se da forma dorita, il punem in tava de cuptor (de chec sau rotunda) unsa cu ulei de masline, acoperim cu un servet si mai lasam 20 minute la crescut. Incalzim cuptorul la 22o grade si inainte de a baga painea in cuptor o umezim cu apa foarte putina (cat sa luceasca), o pudram cu faina din belsug si o crestam in forma de grilaj cu un cutit bine ascutit. Taieturile le facem cu mare grija si nu apasam prea mult aluatul. O bagam la cuptor pentru 20-30 minute pana coaja se rumeneste. Se scoate pe un gratar si se acopera cu un servet, daca vrem coaja mai moale.
Scoasa din cuptor si ….
……taiat un coltisor
[…] la tava Cu aceeasi reteta minunata, varianta la […]
Pingback de Paine la tava « Retetele Mamei | august 24, 2009
la masina de paine nu ai si functia „rapid”? eu fac paine in 1:25 h si consum cca 1kW, ceea ce mi se pare f ok
desigur, nimic nu se compara cu painea facuta de mainile bucatarului 🙂
Am aceasta functie. Dar sti ce ma nemultumeste? Coaja de deasupra nu este crocanta. Uite voi mai incerca poate chiar cu aceste cantitati. Multumesc de idee.
[…] Langosi Ingrediente: 200 gr faina, 4 gr drojdie uscata, putina sare si putin zahar, 2 linguri ulei, 125 ml apa calduta, ulei pentru prajit (aluatul este cel de paine) […]
Pingback de Langosi « Retetele Mamei | octombrie 15, 2009
azi am facut si paine de casa…incredibil de buna a iesit exact dupa reteta asta…multumesc mult ca postezi retete realizabile si foarte gustoase..urmeaza saptamana viitoare sa incerc turta dulce si alti biscuiti pt craciun
Maria-ma bucur ca ti-a iesit painea. Sunt convinsa ca vei face des. Este buna, mai ieftina decat in comert si fata conservanti.
Mii de multumiri pentru aceasta reteta,m-am indragostit de ea si o sa-i raman fidela.Treci pe la mine ca te asteapta un premiu
Cu mare drag. Ma bucur ca-ti place. De cand am aflat-o o fac foarte des. Nici nu stiu de cand nu am mai cumparat paine. Multumesc pentru premiu, dau fuguta sa-l ridic.
Am facut ieri paine dupa reteta dv si a iesit incredibil de gustoasa si pufoasa; a mers mai repede ca la alte retete ; cred ca o sa repet si astazi isprava 🙂
va multumesc frumos si va urez un an nou fericit cu multe bunatati in casa!
@crina-ma bucur de fiecare data cand sunt utila prin ceea ce potez. Toate cele bune si tie.
Astazi voi incerca aceasta reteta de paine.Painea din comert este o porcarie! Sunt tare nerabdatoare sa vad cum va iesi.Dar trebuie sa spun ca pina acum nu am facut niciodata coca.
@jasmin-este foarte simplu de facut. O sa te indragostesti de reteta asta si nu o sa mai cumperi paine. Sa-mi spui cum ti-a iesit.
buna: am facut si eu astazi aceasta reteta multumesc mult pt ea;e foarte simpla; foare buna si pufoasa;abea astept sa vina si sotiorul meu de la munca sa pape painica ca la mama acasa; mii de multumirii
@marya-cu mare drag. ma bucur ca-ti place si sigut vei mai face. sotiorul tau va fi incantat.
ai perfecta dreptate e deja reteta mea preferata :am mai facut si azi painica
E foarte buna reteta dumneavoastra de paine, multumesc. Cred ca e prima reteta de pe net care imi iese :)).
Multumesc Ilinca, incearca si altele si vei vedea ca o sa-ti iasa. Succes!
Tocmai am scos painica din cuptor , stiu ca e amuzant sa fac paine la ora asta dar pur si simplu nu m-am putut abtine. E MINUNATA …. ca tine 🙂 si retetele tale 🙂
@Medeea-multumesc pentru compliment. In ceea ce priveste ora la care ai facut painea, asa mi-i se intampla si mie, dar este o placere. Te mai astept in „vizita”.
Genul aceasta de paine a fost popularizat de Jim Lahey, de la brutaria Sullivan Street Bakery, din New York – el a inceput pur si simplu un trend, o revolutie in bucatarii, cand New York Times i-a publicat reteta. Tot el a pus la punct si o reteta de panettone (cozonac italian) care nu necesita framantare!
Daca este cineva interesat, am amandoua retetele.
Acum apropo de painica ta ghiocel, pentru coacere este recomandat altceva. Cuptorul trebuie preincalzit cel putin o jumatate de ora inainte ca coca sa fie gata crescuta, la 230 C (450 F or marcaj 8), in el punand o cratita cu fundul mai gros (fonta, email, sticla sau ceramica rezistenta la foc). Cand coca e gata, se scoate din cuptor cratita si se rastoarna (cu mare grija sa nu te arzi!) in ea coca. Se „scutura” cratita o data sau de doua ori ca sa se dictribuie coca, se acopera cu un capac, si se coace 30 minute, dupa care se indeparteaza capacul si se mai coace 15-30 minute pana cand este rumenita frumos – se raceste pe grilaj de sarma.
Foarte interesant, nu am auzit asa ceva.
de cate ori fac paine,a doua zi se sfarama rau de tot chiar daca pun ulei in compozitie.De ce?Luminati-ma va rog!
@mihaela-nu stiu ce sa spun. Eu fac paine saptamanal dar nu am avut probleme respectand reteta aceasta. Poate sa fie de vina faina, sau aluatul prea moale. Coace la temperatura mica, nu am termometru dar pun pe flacara foarte mica.
Eu nu mai locuiesc in tara de cateva luni(sunt in Scotia) si imi lipseste tare mult mancarea romaneasca..in special painea,covrigii,placintele…Ieri am cumparat un pachet de 500g de faina si 2 pliculete de drojdie uscata cu gandul sa fac paine de casa…Am cautat pe mai multe site-uri retete pt paine ,dar m-am hotarat sa o incerc pe a dumneavoastra. Chiar acum ma pun pe framantat! Va pup!Revin
Am terminat de copt painica ..am scos-o din cuptor si am si gustat deja :D..e foarte foarte buna!!!va pup
@andreea21-ma bucur daca ti-am fost de folos. Gasesti aici si alte retete ca la mama acasa, asa ca te mai astept. Iar daca vrei sa vezi ce mai e prin tara poti intra si pe celalalt blog al meu, http://Ghiocel07.wordpress.com/
Toate cele bune.
Sarut-mana tuturor doamnelor care ma pot ajuta si un gand sincer pentru toti citittorii acestui site.Numele meu e Victor, sunt roman stabilit in canada si ma intereseaza o retetat simpla pentru painea ce se aduce la biserica in vederea pregatirii sfaintelor daruri. parintele meu paroh zice ca painea trebuie sa fie buna sa nu se immoaie prea mult in vinul de impartatsit(sa ramana ferma in sfantul potir).Daca ma poate ajuta cineva cu o reteta ii multumesc din suflet! Doamne ajuta!
[…] de usturoi presati si sare. Se mixeaza punand ulei si zeama de lamaie. Vinetele se servesc cu paine proaspata de […]
Pingback de Vinete cu ardei kapia « Retetele Mamei | iulie 31, 2010
as avea o intrebare: ce fel de faina sa folosesc, tip 000 sau 650 sau de care? O sa incerc reteta, ms f mult!
Eu folosesc tip 000.
pe care treapta a cuptorului coaceti painea sau cozonacii?-1 sau 2?
Te referi la locul unde pun tava? Pe prima treapta pun tava de la cuptor si pe a doua grilajul pe care asez tava de paine. Aici coc toate prajiturile si fac mancarurile. Daca te referi la puterea cuptorului, eu am Zanussi si pun butonul pe flacata mica.
Am incercat reteta asta, si ce sa zic de rezultat. Se putea si mai bine. A ta vad ca este mai pufoasa. A mea a fost mai densa. Poate si pentru ca am folosit faina de paine tip 650. Intrebarea e…dupa ce a crescut si o rastorni ca sa-i dai forma, o mai framanti? Da’ cuptorul il „aburesti”?
Mai incearca. Eu o fac foarte des si este foarte buna. Poate nu ai nimerit faina buna.
din cate retete am probat, asta e bestiala. nu am cuvinte. nota 11. e superrrrrrrrr reteta de paine. maria din viena
Oau! Multumesc pentru aprecieri.
nu va iesi niciodata din ingredientele pe care le-ati spus o paine ca cea din poza..framatata sau nu..
oricat s-ar stradui.. oricine..
sincer..
va iesi o paine ..micuta ..si in nici un caz nu va avea aspectul celei din poza.
o zi buna ..
@isadora-in primul rand reteta este facuta de mine si toti cei care au comentat si este chiar asa. Ar trebui sa pui mana s-o incerci si pe urma sa vorbesti, adica sa comentezi. O fac de un an, rotunda sau in tava de chec si este minunata.
Cele mai sincere multumiri pentru aceasta reteta de paine. Dupa nenumarate incercari nereusite (carti, internet, prieteni), am savurat o paine deosebita datorita dvs. Nu mai cumparam paine deloc, mai ales ca suntem departe de tara si nu ne place painea de aici. Mult succes tuturor!
Ma bucur ca ai reusit sa faci o paine ca la mama acasa. Te mai astept pe al mine. Sanatate multa si un Mos Nicolae darnic, oriunde te-ai afla.
E prima paine care imi iese pufoasa si frumoasa! Ma bucur mult ca am gasit pagina asta.
Problema e ca inca n-am gustat-o, ma tot uit la ea si mi-e mila sa o tai :))
Revin cu impresii.
Astept impresiile. Sigur o sa-ti placa si o vei repeta.
a iesit FOARTE BUNA! Am scos-o acum din cuptor si pe a doua, parca e si mai frumoasa decat prima!
Sotul meu o mananca goala! :))
Pofta buna!
Buna, vreau sa intreb este bun aluatul si pentru pizzasau este alt aluat care se face? va pupik dn mary.
Merge, numai ca nu trebuie lasat asa de mult la crescut.
Ok asa am sa fac multumesc.va pup mary.
am uitat o in cuptor vre o 20 min mai mult si tot a iesit buna felicitari ….buna rau si plus ca mie nu imi place coaja crocanta…mersi mult
Felicitari, ma bucur.
Felicitari pt paine, eu am mai pus lapte in loc de apa 2 oua la cantitate de 2 tavi marind cantitatea. am mai pus coaja de lamaie cu 4 linguri de zahar si stafide mi-a iesit coca cantarita 1,700 gr. Sotia abia astepta la pat sa-i aduc painea spunand-ui ca este cozonac ca nu vrea paine, minunat. Multumesc
Felicitari. Sa-mi spui cum a reusit „cozonacul”.
Am facut si eu ieri! A iesit tare buna! Multumesc pentru reteta.
Multumesc pentru reteta! Nu ma pricep deloc la aluaturile cu drojdie. Le rezolv foarte greu. Reteta asta mi-a reusit extraordinar si la sfatul unei prietene, am adaugat o lingura de otet. Va sfatuiesc sa incercati. De acum nu mai imi este frica sa fac paine in casa. Multumesc mult de tot!
PS: am 66 de ani 😛
@bunikabaumgarten-multumesc pentru sfat, chiar am sa incerc. Ma bucur ca ti-am fost de folos. Sincer pana la aceasta reteta nici eu nu am facut paine decat cu masina de paine. Acum saptamanal o execut. In ceea ce priveste anii iti doresc multa sanatate si sa ne „revedem” pe aici. Te mai astept.
@bunikabaumgarten-am pus otet si a iesit minunata.
Mai nou folosesc mixerul la amestecat si rezulta un aluat mult mai fin.
Mi-a iesit! Mi-a iesit! In viata mea nu am facut paine si mi-a iesit. Multumesc frumos pentru reteta! Daca eu o neindemanatica am reusit, inseamna ca e intr-adevar o reteta simpla si buna.
a facut cineva cu drojdie proaspata? ce cantitate ati folosit? Vreau sa incerc reteta de paine si nu am decat drojdie proaspata acasa. Multumesc!
@bubulina-continutul unui pliculet de drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata-asa scrie pe pliculet. Spor la treaba.
Multumesc! Sper sa imi reuseasca pt ca nu sunt dibace la aluaturi 🙂
Sigur o sa-ti reuseasca.
am facut si eu cu aceasta reteta , am pus toate in masina portia am pus-o 11/2
iese la fix si este ffffff buna
ma duc sa incing si eu cuptorul!:)
Cred ca e reteta”adevarata”, cu siguranta am s-o incerc, o sa va spun cum a iesit!
am incercat si eu sa fac paine dupa acesta reteta, dar nu a iesit asa reusita
a trebuit sa o tin 1 ora in cuptor si tot nu s-a rumenit ca in poza.
si a iesit o painica mica nu foarte pufoasa
oare cu ce am gresit? sa fie cuptorul de vina, deoarece am mai avrut probleme la unele prajituri.
Yupiii…am facut paine dupa aceasta reteta,a iesit delicioasa.Multumesc pentru reteta! 🙂
@Deea-cu mare drag. Ma bucur ca-ti place.
La aceasta reteta, adaugati si 1-2 cartofi fierti ca pentru piureu, striviti bine. Ii puneti de la inceput, inainte de a framanta coca. Este o paine foarte gustoasa si se mentine proaspata.
Eu am facut paine cu drojdie proaspata, dar este faramicioasa, sau miezul foarte indesat. De ce ?
Multumesc Anca
Draga Anca, nu stiu ce sa spun. Incearca si cu drojdie uscata. Din comentariile la acest post se pare ca nu au fost probleme.
acum incerc si eu reteta iti spun mai tz dak e buna
iese buna painea dar din 400 de grame de faina nu iese asa mare ca si in poza…….
Toate painile facute de mine pe care le gasesti sub diverse forme pe blog sunt din 400 gr faina. Poate faina sau drojdia folosita de tine nu o creste, nu stiu ce sa spun.
De-abia am scos painea din cuptor si…trebuie sa recunosc ca, desi nu am framantat-o mai deloc si nu prea ma asteptam sa iasa mare lucru….este extraordinar de buna. Este coapta si plina la mijloc,crocanta in exterior si fooooooarte gustoasa. Asa ca le recomand carcotasilor sa mai incerce:*. Ps-am folosit fix 400g faina :P. Asa ca voi mai incerca cu drag si alte retete pe care cu multa bunavointa le-ai postat. Te imbratisez!
salut tuturor. acum o bag la cuptor numai ca eu am pus 1kg faina si doar un pliculet de drojdie 🙂 sa vedem ce iese…
e prima data cand fac paine…iar sotia mea doarme cu pruncii. sper sa fie o surpriza placuta
si,apropos, imi poate spune cineva daca temperatura cupt ramane la 220 grade pana la final? multumesc!
Sigur va fi o surpriza placuta. Eu pun temperatura la mediu spre mic si asa o las. Sa-mi spui cum a iesit, sunt curioasa.
e super…numai ca am tinut_o mai mult la cuptor.totusi recomand cantitatile tale sau x2. multumesc din suflet!
eu am fost mai lenes…am pus hartie se copt…am pus doar un plic de drojdie ca atat aveam si totusi a iesit super in 2 tavi de chec. multumim, de data asta toata familia
ce sa mai…fetelor puneti barbatii la bucatarie si nu uitati de sortulet 🙂
Ma bucur ca ti-a iesit bine painica. Sunt sigura ca mai repeti figura.
nu prea ma pricep eu asa bine la gatit, dar reteta asta e super, mi-a iesit o paine delicioasa si l-am surprins placut pe sotul meu. multumesc!
Ma bucur ca ai putut sa faci o surpriza placuta sotului tau. Te mai astept in bucataria mea.
Am incercat astazi reteta aceasta si intr-adevar painea este foarte usor de facut si iese incredibil de buna.Fetita mea de 3 ani a fost innebunita si a mancat o jumatate de painica o data .Am folosit forma de chef si la ingredientele date aici mi-au iesit 2 painici.
este super
vreau sa va intreb ceva
. Pot folosi si faina de secara sau volkorn?
cat inseamna aproximativ 10 gr sare? 400 g faina stiu ca inseamna aproximativ 2 cani faina..
salutari….
Se poate folosi orice tip de faina, merge incercat. Eu pun o lingurita rasa de sare. Te sfatuiesc sa incerci si in functie de experienta o sa pui mai mult sau mai putin.
am facut si eu
si ….nu stiam de ce nu mi-a crescut… am verificat ambalajul…drojdia expirase din 2006….of of…
mai incerc si maine . pun 2 plicuri de drojdie uscata?
ai vreun triks pe care sa mi-l spui ca sa imi iasa ca tie? si de ce mie mi se sfarama asa? trebuie sa ma inveti ….te rooog.
mersi mult de tot.
Pentru 400 gr faina este suficient un pliculet de drojdie. Vezi sa fie si faina de calitate. In rest nu am nici un secret. S-o lasi la dospit si inainte de pus in tava si dupa ce ai pus-o in tava. Am avut si eu cazuri in care s-a sfaramat si am ajuns la concluzia ca de la faina. Daca respecti reteta este imposibil sa nu reusesti. Succes.
acum pun painica la cuptor. Imi place cum a iesit aluatul…din cate am facut,reteta asta e chiar buna. Sunt sigura ca gustul va fi pe masura 🙂 revin cu detalii.
foarte bună a ieșit pâinica! Sarea și zahărul le-am pus ochiometric și le-am nimerit 🙂 Cu 400 g de făină iese pâine suficientă pentru 2 zile la 2 persoane care mănâncă moderat pâine (2-3 felii groase de-un deget/zi). Data viitoare mă tentează să pun mai mult zahăr, ceva cacao, și unt decantat în loc de ulei, sunt curioasă ce ar ieși. Am folosit făină tip 650, chit că de obicei folosesc 000 pentru orice aluat pe care trebuie să îl dospesc, dar nu știu care sunt diferențele de categorie. Oricum, îmi place că se coace bine coaja și miezul e pufos, chiar dacă mi-a ieșit un pic cam plată pâinica 🙂 și, de la mine putere, am uns cu albuș de ou, nu cu făină și apă, și a prins un pic de culoare lucioasă la suprafață.
Dacă nu vă iese din prima, aveți răbdare! Spor la dospit 🙂
Astazi am facut si eu painica asta , e de vis.
maine o sa imi aud comentari de la 200 de persoane ..promit feedback daca le place painea eu o sa folosesc 25 kg faina 😛
abia am bagat painea la cuptor.. sper sa mi iasa.. este prima data cand fac paine acasa.. 😀
Daca a crescut frumos o sa-ti reuseasca. Si este buna si sanatoasa.
arata foarte bine painica 😀
Buna, am incercat acasta reteta de paine si mi-a reusit! nu am framantat niciodata cu drojdie ! am urmat instructiunile si am reusit ! multumesc pt reteta !
Ma bucur ca ti-a reusit. Cu mare drag.
Iata ca am facut si eu paine de casa dupa reteta ta Ghiocel…Mi-a iesit super buna , adica asa ca-n poza , desi este pentru prima data cand fac….Multumesc pentru reteta !
Ma bucur. Sunt sigura ca orice incerci de pe blog o sa-ti reuseasca. Sunt retete usoare si la indemana oricui.
waw…n-am facut niciodata o paine pana acum, credeam ca e complicat. Am gasit intamplator reteta asta si am incercat-o, am facut 2 paini si au iesit absolut grozave.. sunt pufoase, cu coaja crocanta exact cat trebuie, iar in bucatarie miroase foarte bine 😀
Multumesc pentru reteta, este foarte simpla si pentru persoane care nu sunt foarte pricepute in bucatarie.
secretul unei paini bune sta in faina 🙂 de aceea se sfaramiteaza si alte minuni eu nu ma complic atata
1 kg de faina 25 gr drojdie proaspata apa calduta si multa dragoste 🙂 stau in spania si eu folosesc o faina care se cheama Harina (faina) de fuerza (de forza) painea iese superb!!! crocanta si super gustoasa
am uitat sa o spun framantati-o cu apa fix cat sa nu vi se lipeasca de mana si o lasi la dospit 20-30 de minute sa se faca ca un purcelus si nu uitati sarea, ca eu mereu o uit
Am facut astazi reteta..O bunatate! Felicitari! Va multumim!
buna incerc si eu reteta:)vad ca sunt destule comentarii bune,aluatul ii la dospit sper sa imi iasa si mie asa buna cum va iesit si voua:P
painica a iesit buna dar nu asa rumenita si cu coaja am facut de 2 ori si acelasi rezultat ,se vede ca nui bun cuptorul sau tigaia in care pun.:)
Eu pun tava pe gratarul din cuptor pus la mijloc, pe a doua treapta si cuptorul este incons in prealabil si cand bag tava la pe minim
Waw, ce de comentarii… Dar acum stiu de ce! Am incercat si eu reteta… MINUNATA mi`a iesit painica! Te astept la mine sa`ti dai cu pararea de specialist. Pupici
Acum am scos-o din cuptor! Ce-i drept de cateva luni am renuntat sa mai cumparam paine din comert,am incercat si aceasta reteta.Numai am rabdare s-o tin pe gratar,vreau s-o si gust.Nu ne-ai spus dupa cat timp e recomandat s-o taiem. TKS!
Se gusta cand ai pofta. Sper ca ti-a reusit painica.
Da,ghiocel si a fost atat de gustoasa, mai ales ca am asortat-o cu un borcanel de ghiveci pus de mine. N-a ramas nimic, nici din codrul de paine aburinda, nici din ghiveci. A fost strasnic!
Ma bucur. Inseamna ca mai faci paine. O seara frumoasa.
Mai vino si cu alte produse de brutarie.Eu inca n-am reusit sa fac simplu si bun un aluat de pizza.
Multumesc pentru reteta. Am facut piine pentru prima data in viata si mi-a iesit super buna. Vreau sa-ti spun ca am mincat-o fierbinte, cum am scos-o din cuptor, nu am mai avut rabdare sa se raceasca la cit de bine arata si la „parfumul” pe care il emana. Mi-e tare dor, insa, de piinea facuta in cuptorul de lut….:(
De acum inainte o sa am de munca…familia m-a anuntat ca nu mai maninca piine de cumparat :))
Mii de multumiri de la capatul lumii.
Ma bucur daca am putut sa fiu utila si la capatul lumii. Salutari din celalalt capat.
Ieri am facut paine in cuptor dar cum faina era deja pregatita pentru paine (avea drojdie incorporata si sare) nu am urmarit aceasta reteta.O sa o fac insa cu proxima ocazie .Am folosit insa trucul cu faina presarata peste aluatul umezit si mi-a iesit o coaja…de zile mari.Am si rumenit-o un pic mai tare asa ca era extraordinar de buna.Va multumesc pentru reteta si promit sa o respect integral data viitoare.Acum am folosit o faina integrala (cumparata din Lidl) si a iesit destul de buna dar cred ca o sa fie si mai buna (la gust nu neaparat si la sanatate )cand o sa fac cu faina alba si instructiunile de mai sus.mersi mult.
Sigur o sa-ti placa. Astept impresii.
de cate ori fac paine imi iese foarte buna,dar a doua zi devine sfaramicoasa.de ce oare ?
Nu stiu ce sa zic. Poate este prea moale aluatul cand se pune in tava sau poate faina… Nu am patit, folosesc cam aceeasi faina la toate si sunt multumita. Poate stie cineva.
Poate iesi sfarimicioasa din cauza poate la prea multa drojdie sau faina nepotrivita (cu putin gluten). De asemenea aluatul trebuie sa fie cat mai umed, dar totusi posibil de lucrat.
Acelasi tip de faina folosesc si la cozonac si scuza-ma dar iese o bunatate iar drojdie nu depasesc doza (folosesc drojdie proaspata ).
Eu folosesc numai uscata. Nu stiu ce sa spun.
multumiri pentru reteta , a iesit o paine super
e suuuper reteta asta …chiar acum am mancat paine calda , facuta dupa reteta ta …suuuuperrrrrrrrr ….o bunatate …daca as sti cum , as posta si eu poze , pentru ca am facut poze cu painica facuta de mine …de manutele mele …:)…super 🙂
multumesc mult pentru reteta ….f.f.f..foarte.buna painica ….am facut si eu in seara asta …am mancat aproape jumatate goala ….calda era foarte buna……dar te rog raspunde-mi daca sti …..daca pun dubla cantitatea de ingrediente pot face o singura painica dar sa fie mai mare …vreau sa zic …..ai idee se coace la mijloc…..sau trebui sa fac 2 cu o cantitate dubla?….multumesc anticipat
Ma bucur ca ti-a reusit si ti-a placut. Nu stiu ce sa spun, eu nu am facut din cantitate dubla dar incearca si vezi. E un risc dar merita.
[…] […]
Pingback de Mamici fericite de Aprilie 2011 - Pagina 1452 | decembrie 8, 2011
va multumesc din suflet pentru reteta este Minunata exact ca acasa locuim inU.K si incercam cat se poate sa mancam romaneste
Cu mare drag Iulia. Sa ai sarbatori fericite. Aici gasesti si alte preparate romanesti, cu putine ingrediente si ca la mama acasa. Toate cele bune.
esti o dulce…..intradevar a meritat riscul ….am pus cantitate dubla … si a iesit o piine mare cit cuptorul…..o minunatie ….cu diferenta ca am lasat-o sa creasca 15 minute in plus…si in cuptor sa se coaca inca 15 min in plus….sotul meu a zis ca sunt artista ….la facut piine……mai ales ca noi suntem in italia si aici piinea nu e chiar pe gustul nostru al romanilor…eu am facut paine si cu masina de piine dar nici nu se compara ….asta e mult mai buna ….am incercat si alte retete dar niciuna nu a iesit asa reusita ca asta ….inca o data multumesc din suflet si sarbatori fericite….
Draga mea ma bucur ca esti multumita atat tu cat si sotul tau. Am trecut si eu de cateva ori prin Italia si ai dreptate paine are alt gust. Acum nu mai ai probleme la acest capitol. Si eu am masina de paine dar nu sunt multumita de loc. Coaja nu se rumeneste suficient si dureaza foarte mult coacerea. Acum incep pregatirile de Sarbatori cu fursecuri. Sa-ti aduca Mos Craciun ceea ce-ti doresti.
Buna seara, in sfarsit am reusit sa fac paina asa cum imi doream,de fiecare data imi iesea in alt fel decat cel dorit, locuiesc in Italia si imi este dor de painea noastra de acasa,va doresc sarbatori fericite tuturor,Doamne ajuta!
La mine deja e impamantenit obiceiul.
Decand am citit acest site numai cumpar paine.Fac paine de casa,de 2-3 ori pe saptamana.Familia e tare incantata.
te-am pus in blogrol, trebuie sa te urmaresc
Multumesc Strumfito!
As vrea sa va intreb,ca nu am inteles din comentarii,cum iese coaja?tare sau moale?eu as vrea o paine cu coaja moale ca ma dor dintii,va multumesc,ce inseamna temperatura la care trebuie coapta?220grade?ca am cuptor normal,cum sa fie focul?cat timp o las?
@Nusica- coaja sa fie moale, asezi pe ea un prosop umed dupa ce scoti painea din cuptor. Si eu am cuptor normal si o coc la temperatuta mica, adica acolo unde rozeta dela aragaz arata flacara mica si se coace cca 40 min. Faci testul cu scobitoarea. Prin incercare o a-ti dai seama. Spor la cocarit si Sarbatori fericite.
Multumesc foarte mult pentru raspuns,asa voi face,o zi minunata si foarte buna,va doresc.
ghiocel07,
decand ti-am copiat reteta sotul meu s-a angajat sa faca paine in casa.Ultimul lucru pe care l-am invatat e sa punem painea pe un gratar invelita in prosop. Deja totul merge snur!
Ne poti spune cum sa facem si un cozonac….tot ca la mama acasa?M-am saturat sa tot cumpar de sarbatori din magazin.Multumesc anticipat!
Buna Ghiocel,
Acum am pus si eu de-o paine. Am pus-o la framantat si dospit la masina de paine. Apoi o coc in cuptor asa cum e reteta. Sper sa imi iasa. Am sa vin cu rezultatul.
Salut. Revin cu rezultatul. Painea a iesit delicioasa, pufoasa si gustoasa, coaja moale, exact cum ne place. Doar ca vizual nu a iesit ca a ta,ca in poza. A crescut in masina de paine, dar nu asa de mult pe cat imi imaginam eu, dar cred ca si-a dublat volumul. Dupa ce a crescut am pus’o pe tava si am lasat’o sa mai creasca vre-o 20 de minute pana s-a incins cuptorul si a mai crescut putin. Am dat’o cu apa si faina si am crestat’o si am bagat-o la cuptor. Dupa vre-o 15 minute ma duc sa vad cum arata painea. M-am speriat nitel. Imi imaginam ca o sa mai creasca, ca o sa se mai lateasca si inalte, dar ea devenise o mingie. Adica s-a umflat in sus si chiar s-a ridicat de pe margini, deci, arata ca o mingie… haha.. haios. Imi pare rau ca nu pot adauga imagini sa vedeti si voi. Ceva trebuie sa fi facut gresit de nu a iesit ca in poza.
Dar, concluzia este ca, painea a iesit minunata, indiferent de forma. Cum am mai zis, este pufoasa si gustoasa si o recomand. Oricum am sa mai incerc. Eu sunt in Canada, poate ingredientele sunt un pic diferite (faina, drojdia). Am sa revin cand mai incerc.
Succes tuturor celor care vor sa incerce reteta (merita) si multumesc lui Ghiocel pentru ca ne-a zis-o si noua!
Important este ca a fost buna. Iti doresc Sarbatori Fericite acolo departe, dar cu sufletul atat de aproape.
hej!ma numesc sergiu si chiar acum 2 minute am bagat painica la cuptor.abia astept sa vad ce iese.sotia mea pregateste sarmalele.si cum o femeie are multa treaba in bucatarie in perioada aceasta m-am gandit sa-i dau o mana de ajutor,ajutat fiind si eu la randul meu de dvt.abia astept sa gust o paine facuta ca la mama acasa.painea romaneasca e cea mai buna.multumesc mult.
sarbatori fericite. regards Sergiu
hej!!!am revenit,si va multumim foarte mult.e foarte gustoasa painea.
noi locuim in suedia,aici painea e dulce si nu prea gasim o paine care macar sa se asemene cu cea din romania.
de acum inainte vom face asta saptamanal.mutumim.
craciun fericit tuturor.sergiu.
Ma bucur ca v-am putut fi de folos de aici de departe. Craciun Fericit si voua.
Va multumesc pentru retete si va doresc sarbatori fericite, multa sanatate, numai bucurii alaturi de cei dragi. La multi ani!
Sarbatori fericite si tie.
painea mea ii la crescut, revin cu idei dupa. 45 min. tic-tac
Sigur va fi foarte buna. Eu am facut si de Revelion si a iesit excelent.
Scuzati de intarziere. Concluzia ii simpla. Painea a iesit bine pentru ca a fost mancata toata. Nu de catre mine. Si pe deasupra a mai fost si apreciata. Deci………
POFTA mare la toata lumea
ia sa incerc shi io acum ma apuc sa vad ce iese……
SUPER RETETA! CE FAINA FOLOSITI VA ROG?
@aurica-de obicei făină de la Lidl, Castello.
a iesit super dar a iesit foarte rara as vrea sa iasa ca a d voastra unde am gresit ?am copt o in tava chec multumesc din suflet
@aurica-nu știu ce să spun…..eu fac iarna foarte des, vara mai rar dar nu am avut probleme. Depinde foarte mult de făină și drojdie. După ce stă la dospit se mai frământă puțin, se pune în tavă și se lasă din nou la crescut. Mai încercați poate doar acum este așa…..Vă doresc numai bine.
v as ruga sa mi spuneti la ce temperatura sa coc foile din bezea cu nuca ?va multumesc
@aurica-nu am făcut foi din bezea……
v as intreba de ce se foloseste mai mult drojdie uscata ex PAPRICA TV decat drojdia proaspata care -i avantajul?va multumesc
Multumesc din suflet ptr aceasta reteta!!! fac aceasta reteta de paine in tava si imi iese nemaipomenit de buna si pufoasa!!
Cu mare drag. Mă bucur că-ti este util blogul meu.
Crezi ca va iesi tot asa daca voi folosi faina integrala si faina 650 in cantitati egale?
@Ioana-poate nu chiar atât de afânată dar la fel de bună.
Super fain! Ce marca de faina ati folosit va rog?ms
@aurica-eu în general folosesc făină de la Lidl