Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Paine de casa

De cand am primit masina de facut paine am folosit-o in fiecare iarna. Din pacate „procesul de fabricatie” dureaza mult si consumul de energie electrica este mare.  Aseara am gasit un sait minunat pe care am citit printre altele o reteta de paine rapida pe care am pus-o in practica. Este simplu de facut si se coace in cuptor. Abia astept sa vad rezultatul.

Ingrediente:

400 gr faina, 225-250 gr apa, 4 linguri ulei, 7 gr drojdie uscata, 10 gr zahar, 8 gr sare

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un vas, adaugam drojdia in centrul fainii si le  amestecam impreuna. Facem o gropita in mijloc si adaugam apa calduta, uleiul, sarea si zaharul si incepem sa framantam cca 10 minute, pana cand sunt incorporate toate ingredientele si aluatul devine elastic (eu am amestecat cu o lingura mare de lemn).  Consistenta trebuie sa fie compacta. Se pune aluatul la crescut acoperit cu folie de alimente pentru 40 minute.

Dupa 40-45 minute se rastoarna aluatul pe masa, i se da forma dorita, il punem in tava de cuptor (de chec sau rotunda) unsa cu ulei de masline, acoperim cu un servet si mai lasam 20 minute la crescut. Incalzim cuptorul la 22o grade si inainte de a baga painea in cuptor o umezim cu apa foarte putina (cat sa luceasca), o pudram cu faina din belsug si o crestam in forma de grilaj cu un cutit bine ascutit. Taieturile le facem cu mare grija si nu apasam prea mult aluatul. O bagam la cuptor pentru 20-30 minute pana coaja se rumeneste. Se scoate pe un  gratar si se acopera cu un servet, daca vrem coaja mai moale.

 

Scoasa din cuptor si ….

……taiat un coltisor

 

 

august 17, 2009 - Posted by | Paine de casa

163 comentarii »

  1. […] la tava Cu aceeasi reteta minunata, varianta la […]

    Pingback de Paine la tava « Retetele Mamei | august 24, 2009

  2. la masina de paine nu ai si functia „rapid”? eu fac paine in 1:25 h si consum cca 1kW, ceea ce mi se pare f ok
    desigur, nimic nu se compara cu painea facuta de mainile bucatarului 🙂

    Comentariu de gabrelia | august 27, 2009

  3. Am aceasta functie. Dar sti ce ma nemultumeste? Coaja de deasupra nu este crocanta. Uite voi mai incerca poate chiar cu aceste cantitati. Multumesc de idee.

    Comentariu de ghiocel07 | august 27, 2009

  4. […] Langosi Ingrediente: 200 gr faina, 4 gr drojdie uscata, putina sare si putin zahar, 2 linguri ulei, 125 ml apa calduta, ulei pentru prajit (aluatul este cel de paine) […]

    Pingback de Langosi « Retetele Mamei | octombrie 15, 2009

  5. azi am facut si paine de casa…incredibil de buna a iesit exact dupa reteta asta…multumesc mult ca postezi retete realizabile si foarte gustoase..urmeaza saptamana viitoare sa incerc turta dulce si alti biscuiti pt craciun

    Comentariu de Maria | decembrie 13, 2009

  6. Maria-ma bucur ca ti-a iesit painea. Sunt convinsa ca vei face des. Este buna, mai ieftina decat in comert si fata conservanti.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 13, 2009

  7. Mii de multumiri pentru aceasta reteta,m-am indragostit de ea si o sa-i raman fidela.Treci pe la mine ca te asteapta un premiu

    Comentariu de VIO | decembrie 18, 2009

  8. Cu mare drag. Ma bucur ca-ti place. De cand am aflat-o o fac foarte des. Nici nu stiu de cand nu am mai cumparat paine. Multumesc pentru premiu, dau fuguta sa-l ridic.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 18, 2009

  9. Am facut ieri paine dupa reteta dv si a iesit incredibil de gustoasa si pufoasa; a mers mai repede ca la alte retete ; cred ca o sa repet si astazi isprava 🙂

    va multumesc frumos si va urez un an nou fericit cu multe bunatati in casa!

    Comentariu de crina | ianuarie 4, 2010

  10. @crina-ma bucur de fiecare data cand sunt utila prin ceea ce potez. Toate cele bune si tie.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 4, 2010

  11. Astazi voi incerca aceasta reteta de paine.Painea din comert este o porcarie! Sunt tare nerabdatoare sa vad cum va iesi.Dar trebuie sa spun ca pina acum nu am facut niciodata coca.

    Comentariu de jasmin | ianuarie 8, 2010

  12. @jasmin-este foarte simplu de facut. O sa te indragostesti de reteta asta si nu o sa mai cumperi paine. Sa-mi spui cum ti-a iesit.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 8, 2010

  13. buna: am facut si eu astazi aceasta reteta multumesc mult pt ea;e foarte simpla; foare buna si pufoasa;abea astept sa vina si sotiorul meu de la munca sa pape painica ca la mama acasa; mii de multumirii

    Comentariu de marya | ianuarie 28, 2010

  14. @marya-cu mare drag. ma bucur ca-ti place si sigut vei mai face. sotiorul tau va fi incantat.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 28, 2010

  15. ai perfecta dreptate e deja reteta mea preferata :am mai facut si azi painica

    Comentariu de marya | ianuarie 30, 2010

  16. E foarte buna reteta dumneavoastra de paine, multumesc. Cred ca e prima reteta de pe net care imi iese :)).

    Comentariu de Ilinca | februarie 22, 2010

  17. Multumesc Ilinca, incearca si altele si vei vedea ca o sa-ti iasa. Succes!

    Comentariu de ghiocel07 | februarie 22, 2010

  18. Tocmai am scos painica din cuptor , stiu ca e amuzant sa fac paine la ora asta dar pur si simplu nu m-am putut abtine. E MINUNATA …. ca tine 🙂 si retetele tale 🙂

    Comentariu de Medeea | aprilie 10, 2010

  19. @Medeea-multumesc pentru compliment. In ceea ce priveste ora la care ai facut painea, asa mi-i se intampla si mie, dar este o placere. Te mai astept in „vizita”.

    Comentariu de ghiocel07 | aprilie 10, 2010

  20. Genul aceasta de paine a fost popularizat de Jim Lahey, de la brutaria Sullivan Street Bakery, din New York – el a inceput pur si simplu un trend, o revolutie in bucatarii, cand New York Times i-a publicat reteta. Tot el a pus la punct si o reteta de panettone (cozonac italian) care nu necesita framantare!

    Daca este cineva interesat, am amandoua retetele.

    Acum apropo de painica ta ghiocel, pentru coacere este recomandat altceva. Cuptorul trebuie preincalzit cel putin o jumatate de ora inainte ca coca sa fie gata crescuta, la 230 C (450 F or marcaj 8), in el punand o cratita cu fundul mai gros (fonta, email, sticla sau ceramica rezistenta la foc). Cand coca e gata, se scoate din cuptor cratita si se rastoarna (cu mare grija sa nu te arzi!) in ea coca. Se „scutura” cratita o data sau de doua ori ca sa se dictribuie coca, se acopera cu un capac, si se coace 30 minute, dupa care se indeparteaza capacul si se mai coace 15-30 minute pana cand este rumenita frumos – se raceste pe grilaj de sarma.

    Comentariu de Flyingroo | aprilie 13, 2010

  21. Foarte interesant, nu am auzit asa ceva.

    Comentariu de ghiocel07 | aprilie 13, 2010

  22. de cate ori fac paine,a doua zi se sfarama rau de tot chiar daca pun ulei in compozitie.De ce?Luminati-ma va rog!

    Comentariu de mihaela | mai 3, 2010

  23. @mihaela-nu stiu ce sa spun. Eu fac paine saptamanal dar nu am avut probleme respectand reteta aceasta. Poate sa fie de vina faina, sau aluatul prea moale. Coace la temperatura mica, nu am termometru dar pun pe flacara foarte mica.

    Comentariu de ghiocel07 | mai 3, 2010

  24. Eu nu mai locuiesc in tara de cateva luni(sunt in Scotia) si imi lipseste tare mult mancarea romaneasca..in special painea,covrigii,placintele…Ieri am cumparat un pachet de 500g de faina si 2 pliculete de drojdie uscata cu gandul sa fac paine de casa…Am cautat pe mai multe site-uri retete pt paine ,dar m-am hotarat sa o incerc pe a dumneavoastra. Chiar acum ma pun pe framantat! Va pup!Revin

    Comentariu de andreea21 | iunie 9, 2010

  25. Am terminat de copt painica ..am scos-o din cuptor si am si gustat deja :D..e foarte foarte buna!!!va pup

    Comentariu de andreea21 | iunie 9, 2010

  26. @andreea21-ma bucur daca ti-am fost de folos. Gasesti aici si alte retete ca la mama acasa, asa ca te mai astept. Iar daca vrei sa vezi ce mai e prin tara poti intra si pe celalalt blog al meu, http://Ghiocel07.wordpress.com/
    Toate cele bune.

    Comentariu de ghiocel07 | iunie 10, 2010

  27. Sarut-mana tuturor doamnelor care ma pot ajuta si un gand sincer pentru toti citittorii acestui site.Numele meu e Victor, sunt roman stabilit in canada si ma intereseaza o retetat simpla pentru painea ce se aduce la biserica in vederea pregatirii sfaintelor daruri. parintele meu paroh zice ca painea trebuie sa fie buna sa nu se immoaie prea mult in vinul de impartatsit(sa ramana ferma in sfantul potir).Daca ma poate ajuta cineva cu o reteta ii multumesc din suflet! Doamne ajuta!

    Comentariu de Victor | iulie 3, 2010

  28. […] de usturoi presati si sare. Se mixeaza punand ulei si zeama de lamaie. Vinetele se servesc cu paine proaspata de […]

    Pingback de Vinete cu ardei kapia « Retetele Mamei | iulie 31, 2010

  29. as avea o intrebare: ce fel de faina sa folosesc, tip 000 sau 650 sau de care? O sa incerc reteta, ms f mult!

    Comentariu de susana | septembrie 26, 2010

  30. Eu folosesc tip 000.

    Comentariu de ghiocel07 | septembrie 27, 2010

  31. pe care treapta a cuptorului coaceti painea sau cozonacii?-1 sau 2?

    Comentariu de cris | octombrie 26, 2010

  32. Te referi la locul unde pun tava? Pe prima treapta pun tava de la cuptor si pe a doua grilajul pe care asez tava de paine. Aici coc toate prajiturile si fac mancarurile. Daca te referi la puterea cuptorului, eu am Zanussi si pun butonul pe flacata mica.

    Comentariu de ghiocel07 | octombrie 26, 2010

  33. Am incercat reteta asta, si ce sa zic de rezultat. Se putea si mai bine. A ta vad ca este mai pufoasa. A mea a fost mai densa. Poate si pentru ca am folosit faina de paine tip 650. Intrebarea e…dupa ce a crescut si o rastorni ca sa-i dai forma, o mai framanti? Da’ cuptorul il „aburesti”?

    Comentariu de Simona | noiembrie 6, 2010

  34. Mai incearca. Eu o fac foarte des si este foarte buna. Poate nu ai nimerit faina buna.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 6, 2010

  35. din cate retete am probat, asta e bestiala. nu am cuvinte. nota 11. e superrrrrrrrr reteta de paine. maria din viena

    Comentariu de marbry8 | noiembrie 17, 2010

  36. Oau! Multumesc pentru aprecieri.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 17, 2010

  37. nu va iesi niciodata din ingredientele pe care le-ati spus o paine ca cea din poza..framatata sau nu..
    oricat s-ar stradui.. oricine..
    sincer..
    va iesi o paine ..micuta ..si in nici un caz nu va avea aspectul celei din poza.
    o zi buna ..

    Comentariu de isadora | noiembrie 28, 2010

  38. @isadora-in primul rand reteta este facuta de mine si toti cei care au comentat si este chiar asa. Ar trebui sa pui mana s-o incerci si pe urma sa vorbesti, adica sa comentezi. O fac de un an, rotunda sau in tava de chec si este minunata.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 28, 2010

  39. Cele mai sincere multumiri pentru aceasta reteta de paine. Dupa nenumarate incercari nereusite (carti, internet, prieteni), am savurat o paine deosebita datorita dvs. Nu mai cumparam paine deloc, mai ales ca suntem departe de tara si nu ne place painea de aici. Mult succes tuturor!

    Comentariu de Delia | decembrie 4, 2010

  40. Ma bucur ca ai reusit sa faci o paine ca la mama acasa. Te mai astept pe al mine. Sanatate multa si un Mos Nicolae darnic, oriunde te-ai afla.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 4, 2010

  41. E prima paine care imi iese pufoasa si frumoasa! Ma bucur mult ca am gasit pagina asta.
    Problema e ca inca n-am gustat-o, ma tot uit la ea si mi-e mila sa o tai :))
    Revin cu impresii.

    Comentariu de Aura | decembrie 8, 2010

  42. Astept impresiile. Sigur o sa-ti placa si o vei repeta.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 8, 2010

  43. a iesit FOARTE BUNA! Am scos-o acum din cuptor si pe a doua, parca e si mai frumoasa decat prima!
    Sotul meu o mananca goala! :))

    Comentariu de Aura | decembrie 8, 2010

  44. Pofta buna!

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 8, 2010

  45. Buna, vreau sa intreb este bun aluatul si pentru pizzasau este alt aluat care se face? va pupik dn mary.

    Comentariu de mary_dea | decembrie 11, 2010

  46. Merge, numai ca nu trebuie lasat asa de mult la crescut.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 11, 2010

  47. Ok asa am sa fac multumesc.va pup mary.

    Comentariu de mary_dea | decembrie 12, 2010

  48. am uitat o in cuptor vre o 20 min mai mult si tot a iesit buna felicitari ….buna rau si plus ca mie nu imi place coaja crocanta…mersi mult

    Comentariu de eu | decembrie 15, 2010

  49. Felicitari, ma bucur.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 15, 2010

  50. Felicitari pt paine, eu am mai pus lapte in loc de apa 2 oua la cantitate de 2 tavi marind cantitatea. am mai pus coaja de lamaie cu 4 linguri de zahar si stafide mi-a iesit coca cantarita 1,700 gr. Sotia abia astepta la pat sa-i aduc painea spunand-ui ca este cozonac ca nu vrea paine, minunat. Multumesc

    Comentariu de Florin Mihacea | decembrie 25, 2010

  51. Felicitari. Sa-mi spui cum a reusit „cozonacul”.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 25, 2010

  52. Am facut si eu ieri! A iesit tare buna! Multumesc pentru reteta.

    Comentariu de Ramona | ianuarie 12, 2011

  53. Multumesc pentru reteta! Nu ma pricep deloc la aluaturile cu drojdie. Le rezolv foarte greu. Reteta asta mi-a reusit extraordinar si la sfatul unei prietene, am adaugat o lingura de otet. Va sfatuiesc sa incercati. De acum nu mai imi este frica sa fac paine in casa. Multumesc mult de tot!
    PS: am 66 de ani 😛

    Comentariu de bunikabaumgarten | ianuarie 21, 2011

  54. @bunikabaumgarten-multumesc pentru sfat, chiar am sa incerc. Ma bucur ca ti-am fost de folos. Sincer pana la aceasta reteta nici eu nu am facut paine decat cu masina de paine. Acum saptamanal o execut. In ceea ce priveste anii iti doresc multa sanatate si sa ne „revedem” pe aici. Te mai astept.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 21, 2011

  55. @bunikabaumgarten-am pus otet si a iesit minunata.
    Mai nou folosesc mixerul la amestecat si rezulta un aluat mult mai fin.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 23, 2011

  56. Mi-a iesit! Mi-a iesit! In viata mea nu am facut paine si mi-a iesit. Multumesc frumos pentru reteta! Daca eu o neindemanatica am reusit, inseamna ca e intr-adevar o reteta simpla si buna.

    Comentariu de dracsor | ianuarie 29, 2011

  57. a facut cineva cu drojdie proaspata? ce cantitate ati folosit? Vreau sa incerc reteta de paine si nu am decat drojdie proaspata acasa. Multumesc!

    Comentariu de bubulina | februarie 1, 2011

  58. @bubulina-continutul unui pliculet de drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata-asa scrie pe pliculet. Spor la treaba.

    Comentariu de ghiocel07 | februarie 1, 2011

  59. Multumesc! Sper sa imi reuseasca pt ca nu sunt dibace la aluaturi 🙂

    Comentariu de bubulina | februarie 1, 2011

  60. Sigur o sa-ti reuseasca.

    Comentariu de ghiocel07 | februarie 1, 2011

  61. am facut si eu cu aceasta reteta , am pus toate in masina portia am pus-o 11/2
    iese la fix si este ffffff buna

    Comentariu de pop lenuta | februarie 5, 2011

  62. ma duc sa incing si eu cuptorul!:)

    Comentariu de alison | februarie 6, 2011

  63. Cred ca e reteta”adevarata”, cu siguranta am s-o incerc, o sa va spun cum a iesit!

    Comentariu de Mariana Gabriela | februarie 17, 2011

  64. am incercat si eu sa fac paine dupa acesta reteta, dar nu a iesit asa reusita
    a trebuit sa o tin 1 ora in cuptor si tot nu s-a rumenit ca in poza.
    si a iesit o painica mica nu foarte pufoasa
    oare cu ce am gresit? sa fie cuptorul de vina, deoarece am mai avrut probleme la unele prajituri.

    Comentariu de Georgiana | martie 14, 2011

  65. Yupiii…am facut paine dupa aceasta reteta,a iesit delicioasa.Multumesc pentru reteta! 🙂

    Comentariu de Deea | martie 17, 2011

  66. @Deea-cu mare drag. Ma bucur ca-ti place.

    Comentariu de ghiocel07 | martie 17, 2011

  67. La aceasta reteta, adaugati si 1-2 cartofi fierti ca pentru piureu, striviti bine. Ii puneti de la inceput, inainte de a framanta coca. Este o paine foarte gustoasa si se mentine proaspata.

    Comentariu de steiner helen | aprilie 2, 2011

  68. Eu am facut paine cu drojdie proaspata, dar este faramicioasa, sau miezul foarte indesat. De ce ?
    Multumesc Anca

    Comentariu de olariu anca | aprilie 5, 2011

  69. Draga Anca, nu stiu ce sa spun. Incearca si cu drojdie uscata. Din comentariile la acest post se pare ca nu au fost probleme.

    Comentariu de ghiocel07 | aprilie 5, 2011

  70. acum incerc si eu reteta iti spun mai tz dak e buna

    Comentariu de oprea angela | aprilie 8, 2011

  71. iese buna painea dar din 400 de grame de faina nu iese asa mare ca si in poza…….

    Comentariu de mariana | aprilie 20, 2011

  72. Toate painile facute de mine pe care le gasesti sub diverse forme pe blog sunt din 400 gr faina. Poate faina sau drojdia folosita de tine nu o creste, nu stiu ce sa spun.

    Comentariu de ghiocel07 | aprilie 20, 2011

  73. De-abia am scos painea din cuptor si…trebuie sa recunosc ca, desi nu am framantat-o mai deloc si nu prea ma asteptam sa iasa mare lucru….este extraordinar de buna. Este coapta si plina la mijloc,crocanta in exterior si fooooooarte gustoasa. Asa ca le recomand carcotasilor sa mai incerce:*. Ps-am folosit fix 400g faina :P. Asa ca voi mai incerca cu drag si alte retete pe care cu multa bunavointa le-ai postat. Te imbratisez!

    Comentariu de Nick | aprilie 28, 2011

  74. salut tuturor. acum o bag la cuptor numai ca eu am pus 1kg faina si doar un pliculet de drojdie 🙂 sa vedem ce iese…

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  75. e prima data cand fac paine…iar sotia mea doarme cu pruncii. sper sa fie o surpriza placuta

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  76. si,apropos, imi poate spune cineva daca temperatura cupt ramane la 220 grade pana la final? multumesc!

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  77. Sigur va fi o surpriza placuta. Eu pun temperatura la mediu spre mic si asa o las. Sa-mi spui cum a iesit, sunt curioasa.

    Comentariu de ghiocel07 | mai 3, 2011

  78. e super…numai ca am tinut_o mai mult la cuptor.totusi recomand cantitatile tale sau x2. multumesc din suflet!

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  79. eu am fost mai lenes…am pus hartie se copt…am pus doar un plic de drojdie ca atat aveam si totusi a iesit super in 2 tavi de chec. multumim, de data asta toata familia

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  80. ce sa mai…fetelor puneti barbatii la bucatarie si nu uitati de sortulet 🙂

    Comentariu de misu | mai 3, 2011

  81. Ma bucur ca ti-a iesit bine painica. Sunt sigura ca mai repeti figura.

    Comentariu de ghiocel07 | mai 3, 2011

  82. nu prea ma pricep eu asa bine la gatit, dar reteta asta e super, mi-a iesit o paine delicioasa si l-am surprins placut pe sotul meu. multumesc!

    Comentariu de roxy | mai 26, 2011

  83. Ma bucur ca ai putut sa faci o surpriza placuta sotului tau. Te mai astept in bucataria mea.

    Comentariu de ghiocel07 | mai 26, 2011

  84. Am incercat astazi reteta aceasta si intr-adevar painea este foarte usor de facut si iese incredibil de buna.Fetita mea de 3 ani a fost innebunita si a mancat o jumatate de painica o data .Am folosit forma de chef si la ingredientele date aici mi-au iesit 2 painici.

    Comentariu de alexandra | iunie 8, 2011

  85. este super
    vreau sa va intreb ceva
    . Pot folosi si faina de secara sau volkorn?
    cat inseamna aproximativ 10 gr sare? 400 g faina stiu ca inseamna aproximativ 2 cani faina..
    salutari….

    Comentariu de daniella | iunie 27, 2011

  86. Se poate folosi orice tip de faina, merge incercat. Eu pun o lingurita rasa de sare. Te sfatuiesc sa incerci si in functie de experienta o sa pui mai mult sau mai putin.

    Comentariu de ghiocel07 | iunie 27, 2011

  87. am facut si eu
    si ….nu stiam de ce nu mi-a crescut… am verificat ambalajul…drojdia expirase din 2006….of of…
    mai incerc si maine . pun 2 plicuri de drojdie uscata?
    ai vreun triks pe care sa mi-l spui ca sa imi iasa ca tie? si de ce mie mi se sfarama asa? trebuie sa ma inveti ….te rooog.
    mersi mult de tot.

    Comentariu de daniella | iunie 28, 2011

  88. Pentru 400 gr faina este suficient un pliculet de drojdie. Vezi sa fie si faina de calitate. In rest nu am nici un secret. S-o lasi la dospit si inainte de pus in tava si dupa ce ai pus-o in tava. Am avut si eu cazuri in care s-a sfaramat si am ajuns la concluzia ca de la faina. Daca respecti reteta este imposibil sa nu reusesti. Succes.

    Comentariu de ghiocel07 | iunie 28, 2011

  89. acum pun painica la cuptor. Imi place cum a iesit aluatul…din cate am facut,reteta asta e chiar buna. Sunt sigura ca gustul va fi pe masura 🙂 revin cu detalii.

    Comentariu de cristina | iulie 5, 2011

  90. foarte bună a ieșit pâinica! Sarea și zahărul le-am pus ochiometric și le-am nimerit 🙂 Cu 400 g de făină iese pâine suficientă pentru 2 zile la 2 persoane care mănâncă moderat pâine (2-3 felii groase de-un deget/zi). Data viitoare mă tentează să pun mai mult zahăr, ceva cacao, și unt decantat în loc de ulei, sunt curioasă ce ar ieși. Am folosit făină tip 650, chit că de obicei folosesc 000 pentru orice aluat pe care trebuie să îl dospesc, dar nu știu care sunt diferențele de categorie. Oricum, îmi place că se coace bine coaja și miezul e pufos, chiar dacă mi-a ieșit un pic cam plată pâinica 🙂 și, de la mine putere, am uns cu albuș de ou, nu cu făină și apă, și a prins un pic de culoare lucioasă la suprafață.
    Dacă nu vă iese din prima, aveți răbdare! Spor la dospit 🙂

    Comentariu de Tina Mayer | iulie 31, 2011

  91. Astazi am facut si eu painica asta , e de vis.

    Comentariu de dorina | august 9, 2011

  92. maine o sa imi aud comentari de la 200 de persoane ..promit feedback daca le place painea eu o sa folosesc 25 kg faina 😛

    Comentariu de alex | august 15, 2011

  93. abia am bagat painea la cuptor.. sper sa mi iasa.. este prima data cand fac paine acasa.. 😀

    Comentariu de Daniela Mialtu | august 26, 2011

  94. Daca a crescut frumos o sa-ti reuseasca. Si este buna si sanatoasa.

    Comentariu de ghiocel07 | august 26, 2011

  95. arata foarte bine painica 😀

    Comentariu de Retete prajituri | august 29, 2011

  96. Buna, am incercat acasta reteta de paine si mi-a reusit! nu am framantat niciodata cu drojdie ! am urmat instructiunile si am reusit ! multumesc pt reteta !

    Comentariu de marci | septembrie 10, 2011

  97. Ma bucur ca ti-a reusit. Cu mare drag.

    Comentariu de ghiocel07 | septembrie 11, 2011

  98. Iata ca am facut si eu paine de casa dupa reteta ta Ghiocel…Mi-a iesit super buna , adica asa ca-n poza , desi este pentru prima data cand fac….Multumesc pentru reteta !

    Comentariu de Florentina | septembrie 12, 2011

  99. Ma bucur. Sunt sigura ca orice incerci de pe blog o sa-ti reuseasca. Sunt retete usoare si la indemana oricui.

    Comentariu de ghiocel07 | septembrie 12, 2011

  100. waw…n-am facut niciodata o paine pana acum, credeam ca e complicat. Am gasit intamplator reteta asta si am incercat-o, am facut 2 paini si au iesit absolut grozave.. sunt pufoase, cu coaja crocanta exact cat trebuie, iar in bucatarie miroase foarte bine 😀

    Multumesc pentru reteta, este foarte simpla si pentru persoane care nu sunt foarte pricepute in bucatarie.

    Comentariu de Raluca | septembrie 25, 2011

  101. secretul unei paini bune sta in faina 🙂 de aceea se sfaramiteaza si alte minuni eu nu ma complic atata

    1 kg de faina 25 gr drojdie proaspata apa calduta si multa dragoste 🙂 stau in spania si eu folosesc o faina care se cheama Harina (faina) de fuerza (de forza) painea iese superb!!! crocanta si super gustoasa

    Comentariu de baiatu cu focu | octombrie 8, 2011

  102. am uitat sa o spun framantati-o cu apa fix cat sa nu vi se lipeasca de mana si o lasi la dospit 20-30 de minute sa se faca ca un purcelus si nu uitati sarea, ca eu mereu o uit

    Comentariu de baiatu cu focu | octombrie 8, 2011

  103. Am facut astazi reteta..O bunatate! Felicitari! Va multumim!

    Comentariu de Mariana | octombrie 9, 2011

  104. buna incerc si eu reteta:)vad ca sunt destule comentarii bune,aluatul ii la dospit sper sa imi iasa si mie asa buna cum va iesit si voua:P

    Comentariu de Andreea Victoria Asaftei | octombrie 18, 2011

  105. painica a iesit buna dar nu asa rumenita si cu coaja am facut de 2 ori si acelasi rezultat ,se vede ca nui bun cuptorul sau tigaia in care pun.:)

    Comentariu de Andreea Victoria Asaftei | octombrie 21, 2011

  106. Eu pun tava pe gratarul din cuptor pus la mijloc, pe a doua treapta si cuptorul este incons in prealabil si cand bag tava la pe minim

    Comentariu de ghiocel07 | octombrie 21, 2011

  107. Waw, ce de comentarii… Dar acum stiu de ce! Am incercat si eu reteta… MINUNATA mi`a iesit painica! Te astept la mine sa`ti dai cu pararea de specialist. Pupici

    Comentariu de Simona | octombrie 22, 2011

  108. Acum am scos-o din cuptor! Ce-i drept de cateva luni am renuntat sa mai cumparam paine din comert,am incercat si aceasta reteta.Numai am rabdare s-o tin pe gratar,vreau s-o si gust.Nu ne-ai spus dupa cat timp e recomandat s-o taiem. TKS!

    Comentariu de dora | octombrie 31, 2011

  109. Se gusta cand ai pofta. Sper ca ti-a reusit painica.

    Comentariu de ghiocel07 | octombrie 31, 2011

  110. Da,ghiocel si a fost atat de gustoasa, mai ales ca am asortat-o cu un borcanel de ghiveci pus de mine. N-a ramas nimic, nici din codrul de paine aburinda, nici din ghiveci. A fost strasnic!

    Comentariu de dora | octombrie 31, 2011

  111. Ma bucur. Inseamna ca mai faci paine. O seara frumoasa.

    Comentariu de ghiocel07 | octombrie 31, 2011

  112. Mai vino si cu alte produse de brutarie.Eu inca n-am reusit sa fac simplu si bun un aluat de pizza.

    Comentariu de dora | noiembrie 1, 2011

  113. Multumesc pentru reteta. Am facut piine pentru prima data in viata si mi-a iesit super buna. Vreau sa-ti spun ca am mincat-o fierbinte, cum am scos-o din cuptor, nu am mai avut rabdare sa se raceasca la cit de bine arata si la „parfumul” pe care il emana. Mi-e tare dor, insa, de piinea facuta in cuptorul de lut….:(
    De acum inainte o sa am de munca…familia m-a anuntat ca nu mai maninca piine de cumparat :))
    Mii de multumiri de la capatul lumii.

    Comentariu de Lorrie | noiembrie 21, 2011

  114. Ma bucur daca am putut sa fiu utila si la capatul lumii. Salutari din celalalt capat.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 21, 2011

  115. Ieri am facut paine in cuptor dar cum faina era deja pregatita pentru paine (avea drojdie incorporata si sare) nu am urmarit aceasta reteta.O sa o fac insa cu proxima ocazie .Am folosit insa trucul cu faina presarata peste aluatul umezit si mi-a iesit o coaja…de zile mari.Am si rumenit-o un pic mai tare asa ca era extraordinar de buna.Va multumesc pentru reteta si promit sa o respect integral data viitoare.Acum am folosit o faina integrala (cumparata din Lidl) si a iesit destul de buna dar cred ca o sa fie si mai buna (la gust nu neaparat si la sanatate )cand o sa fac cu faina alba si instructiunile de mai sus.mersi mult.

    Comentariu de corina | noiembrie 21, 2011

  116. Sigur o sa-ti placa. Astept impresii.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 21, 2011

  117. de cate ori fac paine imi iese foarte buna,dar a doua zi devine sfaramicoasa.de ce oare ?

    Comentariu de vilcu adriana | noiembrie 23, 2011

  118. Nu stiu ce sa zic. Poate este prea moale aluatul cand se pune in tava sau poate faina… Nu am patit, folosesc cam aceeasi faina la toate si sunt multumita. Poate stie cineva.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 23, 2011

  119. Poate iesi sfarimicioasa din cauza poate la prea multa drojdie sau faina nepotrivita (cu putin gluten). De asemenea aluatul trebuie sa fie cat mai umed, dar totusi posibil de lucrat.

    Comentariu de rinjas | noiembrie 23, 2011

  120. Acelasi tip de faina folosesc si la cozonac si scuza-ma dar iese o bunatate iar drojdie nu depasesc doza (folosesc drojdie proaspata ).

    Comentariu de vilcu adriana | noiembrie 25, 2011

  121. Eu folosesc numai uscata. Nu stiu ce sa spun.

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 25, 2011

  122. multumiri pentru reteta , a iesit o paine super

    Comentariu de Crisa | noiembrie 29, 2011

  123. e suuuper reteta asta …chiar acum am mancat paine calda , facuta dupa reteta ta …suuuuperrrrrrrrr ….o bunatate …daca as sti cum , as posta si eu poze , pentru ca am facut poze cu painica facuta de mine …de manutele mele …:)…super 🙂

    Comentariu de mary dy | decembrie 1, 2011

  124. multumesc mult pentru reteta ….f.f.f..foarte.buna painica ….am facut si eu in seara asta …am mancat aproape jumatate goala ….calda era foarte buna……dar te rog raspunde-mi daca sti …..daca pun dubla cantitatea de ingrediente pot face o singura painica dar sa fie mai mare …vreau sa zic …..ai idee se coace la mijloc…..sau trebui sa fac 2 cu o cantitate dubla?….multumesc anticipat

    Comentariu de corina | decembrie 7, 2011

  125. Ma bucur ca ti-a reusit si ti-a placut. Nu stiu ce sa spun, eu nu am facut din cantitate dubla dar incearca si vezi. E un risc dar merita.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 7, 2011

  126. […] […]

    Pingback de Mamici fericite de Aprilie 2011 - Pagina 1452 | decembrie 8, 2011

  127. va multumesc din suflet pentru reteta este Minunata exact ca acasa locuim inU.K si incercam cat se poate sa mancam romaneste

    Comentariu de IULIA | decembrie 9, 2011

  128. Cu mare drag Iulia. Sa ai sarbatori fericite. Aici gasesti si alte preparate romanesti, cu putine ingrediente si ca la mama acasa. Toate cele bune.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 9, 2011

  129. esti o dulce…..intradevar a meritat riscul ….am pus cantitate dubla … si a iesit o piine mare cit cuptorul…..o minunatie ….cu diferenta ca am lasat-o sa creasca 15 minute in plus…si in cuptor sa se coaca inca 15 min in plus….sotul meu a zis ca sunt artista ….la facut piine……mai ales ca noi suntem in italia si aici piinea nu e chiar pe gustul nostru al romanilor…eu am facut paine si cu masina de piine dar nici nu se compara ….asta e mult mai buna ….am incercat si alte retete dar niciuna nu a iesit asa reusita ca asta ….inca o data multumesc din suflet si sarbatori fericite….

    Comentariu de corina | decembrie 9, 2011

  130. Draga mea ma bucur ca esti multumita atat tu cat si sotul tau. Am trecut si eu de cateva ori prin Italia si ai dreptate paine are alt gust. Acum nu mai ai probleme la acest capitol. Si eu am masina de paine dar nu sunt multumita de loc. Coaja nu se rumeneste suficient si dureaza foarte mult coacerea. Acum incep pregatirile de Sarbatori cu fursecuri. Sa-ti aduca Mos Craciun ceea ce-ti doresti.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 9, 2011

  131. Buna seara, in sfarsit am reusit sa fac paina asa cum imi doream,de fiecare data imi iesea in alt fel decat cel dorit, locuiesc in Italia si imi este dor de painea noastra de acasa,va doresc sarbatori fericite tuturor,Doamne ajuta!

    Comentariu de simona | decembrie 10, 2011

  132. La mine deja e impamantenit obiceiul.

    Decand am citit acest site numai cumpar paine.Fac paine de casa,de 2-3 ori pe saptamana.Familia e tare incantata.

    Comentariu de dora | decembrie 10, 2011

  133. te-am pus in blogrol, trebuie sa te urmaresc

    Comentariu de strumfa bucatareste | decembrie 15, 2011

  134. Multumesc Strumfito!

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 15, 2011

  135. As vrea sa va intreb,ca nu am inteles din comentarii,cum iese coaja?tare sau moale?eu as vrea o paine cu coaja moale ca ma dor dintii,va multumesc,ce inseamna temperatura la care trebuie coapta?220grade?ca am cuptor normal,cum sa fie focul?cat timp o las?

    Comentariu de Nusica | decembrie 16, 2011

  136. @Nusica- coaja sa fie moale, asezi pe ea un prosop umed dupa ce scoti painea din cuptor. Si eu am cuptor normal si o coc la temperatuta mica, adica acolo unde rozeta dela aragaz arata flacara mica si se coace cca 40 min. Faci testul cu scobitoarea. Prin incercare o a-ti dai seama. Spor la cocarit si Sarbatori fericite.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 16, 2011

  137. Multumesc foarte mult pentru raspuns,asa voi face,o zi minunata si foarte buna,va doresc.

    Comentariu de Nusica | decembrie 16, 2011

  138. ghiocel07,

    decand ti-am copiat reteta sotul meu s-a angajat sa faca paine in casa.Ultimul lucru pe care l-am invatat e sa punem painea pe un gratar invelita in prosop. Deja totul merge snur!

    Ne poti spune cum sa facem si un cozonac….tot ca la mama acasa?M-am saturat sa tot cumpar de sarbatori din magazin.Multumesc anticipat!

    Comentariu de dora | decembrie 19, 2011

  139. Buna Ghiocel,

    Acum am pus si eu de-o paine. Am pus-o la framantat si dospit la masina de paine. Apoi o coc in cuptor asa cum e reteta. Sper sa imi iasa. Am sa vin cu rezultatul.

    Comentariu de Vero | decembrie 20, 2011

  140. Salut. Revin cu rezultatul. Painea a iesit delicioasa, pufoasa si gustoasa, coaja moale, exact cum ne place. Doar ca vizual nu a iesit ca a ta,ca in poza. A crescut in masina de paine, dar nu asa de mult pe cat imi imaginam eu, dar cred ca si-a dublat volumul. Dupa ce a crescut am pus’o pe tava si am lasat’o sa mai creasca vre-o 20 de minute pana s-a incins cuptorul si a mai crescut putin. Am dat’o cu apa si faina si am crestat’o si am bagat-o la cuptor. Dupa vre-o 15 minute ma duc sa vad cum arata painea. M-am speriat nitel. Imi imaginam ca o sa mai creasca, ca o sa se mai lateasca si inalte, dar ea devenise o mingie. Adica s-a umflat in sus si chiar s-a ridicat de pe margini, deci, arata ca o mingie… haha.. haios. Imi pare rau ca nu pot adauga imagini sa vedeti si voi. Ceva trebuie sa fi facut gresit de nu a iesit ca in poza.
    Dar, concluzia este ca, painea a iesit minunata, indiferent de forma. Cum am mai zis, este pufoasa si gustoasa si o recomand. Oricum am sa mai incerc. Eu sunt in Canada, poate ingredientele sunt un pic diferite (faina, drojdia). Am sa revin cand mai incerc.
    Succes tuturor celor care vor sa incerce reteta (merita) si multumesc lui Ghiocel pentru ca ne-a zis-o si noua!

    Comentariu de Vero | decembrie 20, 2011

  141. Important este ca a fost buna. Iti doresc Sarbatori Fericite acolo departe, dar cu sufletul atat de aproape.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 20, 2011

  142. hej!ma numesc sergiu si chiar acum 2 minute am bagat painica la cuptor.abia astept sa vad ce iese.sotia mea pregateste sarmalele.si cum o femeie are multa treaba in bucatarie in perioada aceasta m-am gandit sa-i dau o mana de ajutor,ajutat fiind si eu la randul meu de dvt.abia astept sa gust o paine facuta ca la mama acasa.painea romaneasca e cea mai buna.multumesc mult.
    sarbatori fericite. regards Sergiu

    Comentariu de sergiu m | decembrie 24, 2011

  143. hej!!!am revenit,si va multumim foarte mult.e foarte gustoasa painea.
    noi locuim in suedia,aici painea e dulce si nu prea gasim o paine care macar sa se asemene cu cea din romania.
    de acum inainte vom face asta saptamanal.mutumim.
    craciun fericit tuturor.sergiu.

    Comentariu de sergiu m | decembrie 24, 2011

  144. Ma bucur ca v-am putut fi de folos de aici de departe. Craciun Fericit si voua.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 24, 2011

  145. Va multumesc pentru retete si va doresc sarbatori fericite, multa sanatate, numai bucurii alaturi de cei dragi. La multi ani!

    Comentariu de Nusica | decembrie 24, 2011

  146. Sarbatori fericite si tie.

    Comentariu de ghiocel07 | decembrie 24, 2011

  147. painea mea ii la crescut, revin cu idei dupa. 45 min. tic-tac

    Comentariu de iuby_m | ianuarie 2, 2012

  148. Sigur va fi foarte buna. Eu am facut si de Revelion si a iesit excelent.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 2, 2012

  149. Scuzati de intarziere. Concluzia ii simpla. Painea a iesit bine pentru ca a fost mancata toata. Nu de catre mine. Si pe deasupra a mai fost si apreciata. Deci………

    POFTA mare la toata lumea

    Comentariu de iuby_m | ianuarie 3, 2012

  150. ia sa incerc shi io acum ma apuc sa vad ce iese……

    Comentariu de silviu | ianuarie 14, 2012

  151. SUPER RETETA! CE FAINA FOLOSITI VA ROG?

    Comentariu de aurica | iunie 12, 2015

  152. @aurica-de obicei făină de la Lidl, Castello.

    Comentariu de ghiocel07 | iunie 12, 2015

  153. a iesit super dar a iesit foarte rara as vrea sa iasa ca a d voastra unde am gresit ?am copt o in tava chec multumesc din suflet

    Comentariu de aurica | iulie 18, 2015

  154. @aurica-nu știu ce să spun…..eu fac iarna foarte des, vara mai rar dar nu am avut probleme. Depinde foarte mult de făină și drojdie. După ce stă la dospit se mai frământă puțin, se pune în tavă și se lasă din nou la crescut. Mai încercați poate doar acum este așa…..Vă doresc numai bine.

    Comentariu de ghiocel07 | iulie 18, 2015

  155. v as ruga sa mi spuneti la ce temperatura sa coc foile din bezea cu nuca ?va multumesc

    Comentariu de aurica | iulie 26, 2015

  156. @aurica-nu am făcut foi din bezea……

    Comentariu de ghiocel07 | iulie 26, 2015

  157. v as intreba de ce se foloseste mai mult drojdie uscata ex PAPRICA TV decat drojdia proaspata care -i avantajul?va multumesc

    Comentariu de aurica | august 2, 2015

  158. Multumesc din suflet ptr aceasta reteta!!! fac aceasta reteta de paine in tava si imi iese nemaipomenit de buna si pufoasa!!

    Comentariu de Camelia Elena Ion | ianuarie 6, 2016

  159. Cu mare drag. Mă bucur că-ti este util blogul meu.

    Comentariu de ghiocel07 | ianuarie 6, 2016

  160. Crezi ca va iesi tot asa daca voi folosi faina integrala si faina 650 in cantitati egale?

    Comentariu de Ioana | octombrie 7, 2016

  161. @Ioana-poate nu chiar atât de afânată dar la fel de bună.

    Comentariu de ghiocel07 | octombrie 7, 2016

  162. Super fain! Ce marca de faina ati folosit va rog?ms

    Comentariu de aurica | noiembrie 14, 2016

  163. @aurica-eu în general folosesc făină de la Lidl

    Comentariu de ghiocel07 | noiembrie 14, 2016


Lasă un comentariu