Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Socata

Pentru ca din zona Sadu sotul meu a culesc cateva flori de soc, m-am apucat sa fac SOCATA. Este o bautura sanatoasa, naturala si facuta in toate timpurile. Acum dupa ce ne-am convins ca toate sau aproape toate bauturile racoritoare din comert contin conservanti si diversi coloranti, incercam sa producem in casa ceea ce se poate. Socata este una din bauturile racoritoare de sezon.

Ingrediente: 5 flori de soc, 5 litri de apa, 400 gr zahar, un borcan de 5 litri, o lamaie, un varf de scobitoare cu sofran pentru culoare.

Mod de preparare: Se spala bine florile de soc prin scufundare intr-un castron cu apa,

dupa care se pun in borcan, se adauga apa si zaharul. Se amesteca pana se dizolva zaharul.

Se adauga lamaia feliata,

se acopera gura borcanului cu tifon si se scoate pe balcon la soare. Eu l-am pus in bucatarie pe o masuta langa geam unde toata dimineata este soare.

Se mai adauga un varf de scobitoare cu sofran pudra pentru culoare. Dupa 2-3 zile se strecoara socata in sticle si se pune la frigider.

 Este o bautura racoroasa si sanatoasa.

Anunțuri

Mai 23, 2011 - Posted by | Bauturi | ,

19 comentarii »

  1. Gand la gand cu bucurie…si eu am facut socata si anul acesta pentru prima data si sirop de soc…reteta am avut-o din net. Cred insa ca daca puneam ceva mai mult soc decat in reteta era mai aromat.Am citit ca poti usca flori de soc si pastra in punga de hartie pentru prepararea socatei si dupa sezon.

    Comentariu de Andrea S. | Mai 24, 2011

  2. Eu am pus cateva flori in congelator 🙂

    Comentariu de ghiocel07 | Mai 24, 2011

  3. Eu am pus o mana de flori (multe), zahar dupa gust si un strop de drojdie ca sa se faca mai repede. Borcanul meu are 2 l si il umplu zilnic, fara sa mai adaug drojdie. E pe gustul meu, seamana putin cu braga(de care mi-e foarte dor)!Canile tale sunt foarte dragute si dau o nota fresh! Aaaa! Grozava ideea cu congelatul!10!

    Comentariu de mariana | Mai 24, 2011

  4. Merci, Mariana. Am pus si eu aseara putina drojdie. Nu stiu cum o fi cu congelatul, este prima data cand le pun la „racoare” 🙂

    Comentariu de ghiocel07 | Mai 24, 2011

  5. Da da ce buna e. Si mie imi plac canutele foarte mult, sunt doar doua ?

    Comentariu de Marcela | Mai 24, 2011

  6. Marcela, eu am numai doua cani. Le-am luate de mult si sunt bune si pentru microunde.

    Comentariu de ghiocel07 | Mai 24, 2011

  7. vaii ce pofta mi ai facut:))

    Comentariu de avondeea | Mai 25, 2011

  8. Am pregatit si eu toate cele pentru socata. Eu adaug pentru o culoare aurie un pic de zahar caramelizat. Asa o facea mama mea :).
    Te imbratisez cu drag!

    Comentariu de nadia | Mai 26, 2011

  9. Am incercat si eu diferite retete gasite pe net si toate mi=au iesit bine.Am facut si inovatii.La reteta cu 5l de apa ,pe langa ingredientele din reteta am pus 1 plic de stafide albe,un plic de stafide negre,sau un pachet si jumatate de smochine uscate.A iesit ceva super,dar perioada de fermentare trebuie un pic marita de la 2-3 zile la 3-4 zile sau chiar 5 zile in cazul smochinelor.Am baut o socata la cineva care a altoit-o si cu o floare de pelin .A iesit ceva gen Kinley.Oricum eu recomand socata mai ales primavara,seara,dupa un pahar de vin rosu natural.Nu am incercat sa pun la congelator flori de soc dar mi se pare o idee buna si am sa tin cont de ea.

    Comentariu de sase sase | Mai 26, 2011

  10. Sunt convinsa ca este o combinatie grozava. Parintii mei faceau vin de smochine, este foarte parfumat dar si foarte tare 🙂

    Comentariu de ghiocel07 | Mai 26, 2011

  11. Ma bucur enorm,ptr aceasta reintoarcere la natural.Fac de ani de zile socata,e sanatoasa,delicioasa si nu riscam nimic,ba din contra cistigam.Asa mi-am crescut si copii cu cit mai multe alimente si bauturi racorit naturale.Rezultate au fost,ptr ca nu am avut probleme deosebite de sanatate cu ei,ca si copii si nici acum ,nu au.Socul e deosebit de valoros si in toamna tirziu,cind are niste ciorchini cu bobite negre.Din aceste bobite ,se face o bautura deosebita,ca si aroma (in genul visinatei),deasemenea se face dulceata,gem,suc concentrat,care e vitaminizant si sporeste imunitatea.Felicitari ptr interesul de ce e natural

    Comentariu de cony | Mai 31, 2011

  12. bunaaaaaaa , mai o zi si o savurez si eu !!!!

    Comentariu de ADINA | Mai 31, 2011

  13. multumesc ptr sfaturi si retete ptr socata,chiar acum am pus si eu sa fac o socata dupa reteta de mai sus.voi vedea rezultatul in cateva zile,cand voi reveni!

    Comentariu de nellu48 | Iunie 1, 2011

  14. Astept pareri….

    Comentariu de ghiocel07 | Iunie 1, 2011

  15. Este delicioasa.O ador si e si racoritoare asa cum imi place mie.Am incercat si eu cu familia reteta socatei si credem ca este ideala pentru o zi de vara secetoasa.

    Comentariu de anamaria | Iunie 3, 2011

  16. pt.a fi un pic acidulata se poate pune 10 boabe de orez Andrei din petrosani

    Comentariu de Anger Andrei | Iunie 7, 2011

  17. Multumesc, buna informatia.

    Comentariu de ghiocel07 | Iunie 11, 2011

  18. De ani buni,fac si eu socata,ingredientele sunt aceleasi ca-n reteta de mai sus, numai ca eu intai fierb apa cu zaharul, apoi cand aproape s-a racit adaug inflorescenta, coaja de la o lamaie, o lamaie taiata felii si daca vreau sa fermenteze mai repede adaug 4 g drojdie de bere (FALA) .
    Anul acesta am adaugat si cateva flori de cimbishor de deal …in alti ani adaugam 1-2 flori de salcam, dar in acest an nu am adunat salcam.
    In speranta ca nu am deranjat cu comentariul meu, va doresc sa savurati cu multa placere socata si din acest an ! Sa auzim numai de bine ! 🙂

    Comentariu de Victoria Vicky | Iunie 16, 2011

  19. Multumesc pentru sugestii si bine ai venit in bucataria mea. Te mai astept si cu idei la fel de bune.

    Comentariu de ghiocel07 | Iunie 16, 2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: