Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Sosuri si condimente

Anul trecut am primit o carte de bucate de la Cristi si Dana, foarte interesanta, dar cu retete destul de sofisticate. Unele sunt pe placul meu, altele…..nu, datorita ingredientelor greu de gasit la noi precum si a combinatiilor exotice. M-am gandit sa reproduc cateva sfaturi utile despre sosuri si condimente, cateva retete simple si gustoase pe care sigur le voi testa. Incep astazi cu sosuri si condimente.

1. Otet cu usturoi: Gustul subtil al legumelor de primavara si vara merita sa fie scos in evidenta cu ajutorul altor arome. Cel mai des se foloseste sosul vinegreta. Este un sos rece, preparat din ulei, sare, piper si otet. Se foloseste de exemplu la salata verde sau la fasolea verde. Pentru un efect asemanator se poate folosi otet cu aroma de usturoi sau doar usturoi taiat foarte fin.

2. Otet de cidru: Otetul aromat este de multe tipuri, de exemplu otetul cu ceapa sau tarhon poate oferi preparatelor din legume fierte o savoare desavarsita. Experimentati incercand retete clasice la care adaugati uleiuri si otet cu diferite arome si astfel veti descoperi combinatii gustoase. Incercati urmatoarele amestecuri: ulei de masline cu suc de lamaie sau ulei de nuci cu otet de vin sau ulei de alune cu otet de cidru sau ulei de masline cu otet balsamic.

3. Otet de trandafiri: pentru a-l obtine adaugati 100 g petale de trandafir la o sticla de otet, de preferinta de cidru. Se lasa petalele la macerat 10 zile apoi se filtreaza si se combina cu ulei de seminte de struguri. Se foloseste la salate de castraveti, dovlecei si rosii.

4. Vinegreta cu hasme si patrunjel: Se amesteca 3 varfuri de cutit de sare cu 2 linguri otet, apoi se adauga 6 linguri de ulei, piper si se agita. Sosul vinegreta poate fi imbunatatit prin adaugare de hasme tocate (ceapa frantuzeasca), patrunjel frunze tocat, mustar si chiar ardei iute zdrobit.

5. Sos vinegreta cu iaurt: Sosurile cu iaurt sau branzeturi albe se folosesc la legumele nepreparate (castraveti, ridichi). Se amesteca iaurt cu suc de lamaie, verdeturi, mustar, sare si piper. Se serveste in boluri.

6. Sosuri verzi: Sunt variante savuroase ale sosului vinegreta. Se adauga mai ales la preparatele din anghinare. Se prepara vinegreta, apoi se adauga verdeata taiata marunt (patrunjel, tarhon) si o lingurita de mustar.

Anunțuri

Martie 14, 2011 - Posted by | Sfaturi practice | ,

3 comentarii »

  1. O primavara senina si calda! Un premiu dragut, de primavara va asteapta la mine !

    Comentariu de boscodina | Martie 15, 2011

  2. Am cateva premii frumoase la mine pe blog, daca iti plac,ti le ofer cu mare drag!

    Comentariu de truedelights | Martie 15, 2011

  3. […] si eu mai departe catre alte 10 bloguri, conform regulei. Asadar, premii binemeritate pentru :  Ghiocela, Yvonne, Maria Elena, Lia, Lira, Arta culinara Doina, Betty, Geta, Yafa, […]

    Pingback de Premii « Bucataria-marea aventura | Martie 15, 2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: