Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Cozonac RosenKranz

Am primit pe mail aceasta reteta si cautand pe net am gasit-o si pe foarte multe bloguri (Sarea in bucate, Arome si culori, Gabriela’s blog si poate pe multe altele. Adevarul este ca arata bine, din cauza zaharului ars se numeste Kranz, iar doamna nemtoaica careia-i apartine reteta originala poate se numea Rosa.

Ingrediente: 400 g faina, 2 oua intregi, arome (eu am pus esenta de rom si de portocale), un praf de sare, 110 g lapte, 1 pachet brojdie uscata (sau un cub proaspata), 3 linguri de zahar pentru lapte, 130 g de unt, 6 linguri de zahar pentru unt, 10 – 12 linguri de zahar pentru caramel, nuca tocata, cacao, scortisoara (depinde ce aveti prin casa).Ingredientele

Mod de preparare: Se caramelizeaza cele 10 – 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratiţe.

Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.

Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil. Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.

Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca 1 cm grosime.

Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt (eu am pus si putina cacao).

Se ruleaza

Se taie in 6- 7 bucati.

Care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.

Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.

Se recomanda o cretita cu diametrul de 24 cm. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se coace timp de 35 -40 minute, la 180 grade Celsius.

REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou, altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Este un cozonac rapid, de efect, pufos si crocant in acelasi timp. Este deosebit.

Anunțuri

Ianuarie 17, 2011 - Posted by | Cozonac | ,

7 comentarii »

  1. Arata superb prajitura!
    te invit pe http://retete-dietetice.net daca vrei sa-ti promovezi blogul contribuind cu retete – folosesti optiunea Adauga Reteta si iti introduci numele si adresa blog la modul de preparare.

    Comentariu de RetetePrajituri | Ianuarie 17, 2011

  2. Peste galbenusurile frecate se pun 3 lingurite bicarbonat de sodiu stinse cu otet. Sirop. Se pune zaharul cu apa sa fiarba aici trebuie sa folositi un vas mai mare se lasa la racit si apoi se adauga in el esenta de rom sau chiar rom daca aveti si 1 lingurita cacao.

    Comentariu de Julia Y. Mack | Ianuarie 18, 2011

  3. Cred ca se cheama Rosen.. din cauza formei finale ca de trandafir. Let’s do it! Paste fericit!

    Comentariu de Dan | Aprilie 20, 2011

  4. Se poate. Oricum s-ar numi este foarte gustos. Paste fericit si tie.

    Comentariu de ghiocel07 | Aprilie 20, 2011

  5. Deabia astept sa incerc si eu rereta ta !!!Pare fff delicioasa!1

    Comentariu de mona | Mai 2, 2011

  6. Reteta e grozava, gustul divin, dar cozonacul tau nu e rasturnat cu fundul in sus.
    Partea de deasupra e mai mult decat evident ca a fost deasupra si in cuptor (forma, modul in care a crescut….)
    Oricum, felicitari!

    Comentariu de Gina D. | Noiembrie 7, 2011

  7. Asa este, nu este rasturnat in fotografie. Oricum este bun.

    Comentariu de ghiocel07 | Noiembrie 7, 2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: