Retetele Mamei

Niciodata nu e prea tarziu !

Diplomat cu piscoturi

Cum de Martisor i-am facut sotului meu un tort care i-a placut foarte mult, m-am gandit sa-i fac unul si soacrei mele de 8 Martie. Pentru ca ea era o foarta priceputa in ale prajiturilor, am avut ceva emotii, dar se pare ca a reusit bine, i-a placut aceasta surpriza. Oricum era ceva mai deosebit fata de traditionalele torturi, lucru pentru care multumesc doamnelor de pe forum de unde am preluat reteta. Am adaptat-o putin si o postez aici pentru amatoare, desi nu face parte din caietul mamei.

Ingrediente:

  • 20 g gelatina (doua pliculete)
  • 5 oua
  • 1 cutie compot ananas si un borcan de compot de piersici
  • 1/2 l lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 300 g zahar
  • 500 g frisca (Meggle-Creme patisserie)
  • un pachet mare de piscoturi

Mod de preparare: Se pune gelatina la inmuiat in zeama de compot de ananas sau putin lapte. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, praful de budinca, laptele. Amestecul se fierbe la foc mic amestecand continuu ca sa nu se prinda de cratita. Cand are consistenta unei smantani se ia de pe foc se adauga gelatina dizolvata in zeama de compot sau lapte, albusurile batute spuma, se amesteca si apoi se pune la racit. Se mai amesteca din cand in cand. Cand e racita crema,  se adauga frisca batuta spuma tare. Crema nu trebuie a fie tare, dar nici foarte moale. Trebuie sa curga si sa se aseze printre fructe.

Intre timp se pregateste o cratita.

Se umezeste o bucata mare de folie alimentara si se pune in cratita. Piscoturile se trec una cate una prin zeama de la compotul de ananas si se aseaza drepte in cratita. Pe fundul cratitei se aseaza ananas din compot si piersici tot din compot. Apoi se pune jumatate din cantitatea de crema, se pun din nou fructe apoi din nou crema, un rand de piscoturi si restul de crema. Deasupra se acopera tot cu piscoturi. Se acopera cu folie si se tine in frigider pana a doua zi. A doua zi cand crema s-a intarit, se desface folia, se pune o farfurie sau un platou si cu o miscare brusca se rastoarna tortul, se scoate folia si e gata. Se poate si orna cu frisca, dar este foarte spectuos si asa. Se poate lega cu o panglica colorata pentru aspect.

Anunțuri

Martie 10, 2009 - Posted by | Tort | , ,

19 comentarii »

  1. Credeti-ma e traznet !
    Ghiocel mai vreu !!!!!!!!!!!!!
    Sa nu-ti pierzi elanul !

    Comentariu de sip | Martie 12, 2009

  2. Foarte frumos si usor de facut! Multumesc pentru postare.

    Comentariu de SAF | Martie 12, 2009

  3. @SAF-cu drag si spor la bucatareala.

    Comentariu de ghiocel07 | Martie 12, 2009

  4. Super tort.Eu il fac si cu alte fructe (incercati vara cu ananas din compot si visine proaspete – scoateti samburii si scurgeti),si cu mandarine si kiwi,etc.Pentru familia mea e tortul preferat.

    Comentariu de doinita | Martie 19, 2009

  5. @doinita-am facut zilele astea cu kiwi si ananas in forma de chec. Adevarul este ca e un desert bun, racoros, usor de facut si nu dai gres cu el. Multumesc pentru idee. Ma gandeam acum la unul cu capsuni. Studiez problema si postez.

    Comentariu de ghiocel07 | Martie 20, 2009

  6. Arata super. O sa-l fac mamei de Florii.

    Comentariu de simona | Aprilie 5, 2009

  7. Am facut tortul de SFINTELE PASTI si a iesit super.Pt. cele care nu stiu exact cum se procedeaza cu gelatina (a fost si cazul meu);am pus gelatina (20 gr) intr-un pahar, peste ea am turnat 120 ml.lapte, am amestecat putin si am lasat 10 min,apoi am incalzit-o la foc mic pana s-a topit (sa nu lasati sa fiarba).Apoi am turnat-o peste restul si am urmat reteta…..Aspectul e de nota 10, ce sa mai zic de gust? Si e usor de facut. Multumim pt. reteta.

    Comentariu de simona | Aprilie 20, 2009

  8. Cu mare drag. Eu gelatina am dizolvat-o in zeama de la compot si nu am incalzit-o. Merge si asa.

    Comentariu de ghiocel07 | Aprilie 20, 2009

  9. buna..am nevoie de un raspuns urgent,piscoturile de pe marginea oalei sunt si ele inmuiate?multumesc anticipat

    Comentariu de mary | Octombrie 21, 2009

  10. Sigur ca da, scrie si in reteta. Se trec putin prin zeama de compot. Sa nu stea in zeama ca se inmoaie prea tare.

    Comentariu de ghiocel07 | Octombrie 22, 2009

  11. arata super am sa-l incerc mersi pupici

    Comentariu de rodica | Aprilie 7, 2010

  12. @rodica-incearca si nu vei regreta

    Comentariu de ghiocel07 | Aprilie 7, 2010

  13. e ok reteta mi-a iesit de minune

    Comentariu de irimia mira | Decembrie 29, 2010

  14. Felicitari. Cred ca este tortul care-mi place cel mai mult.

    Comentariu de ghiocel07 | Decembrie 29, 2010

  15. […] luna de iarna in care nu lipsesc din casa fructele exotice, m-am gandit sa fac un tort, ceva intre diplomat si tiramisu. Am gasit niste clementine dulci si fara samburi care potrivesc foarte […]

    Pingback de Tort cu clementine « Retetele Mamei | Decembrie 10, 2011

  16. e foarte bun l-am facut si eu pt craciun si mi-a iesit super.alina buzau

    Comentariu de alina vasile | Decembrie 24, 2011

  17. Craciun Fericit!

    Comentariu de ghiocel07 | Decembrie 24, 2011

  18. ARATA MINUNAT SI GUSTUL E SUPER MERSI

    Comentariu de LIVIA | Decembrie 28, 2011

  19. E SUPER MERITA INCERCAT SUCCES

    Comentariu de LIVIA | Decembrie 28, 2011


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: